#21 Den største scene i hele verden
Onsdag sidste uge var en historisk dag på mange måder, da USA fik sig en ny præsident for 46. gang. Musikere i den absolutte elite stod i kø for at deltage i begivenheden, og det var der god grund til
Howdy,
Og god tirsdag. Den første af slagsen, hvor du modtager Muzak, og Donald Trump ikke længere er præsident. Ja, den kan du jo tygge lidt på.
Vi bliver i det amerikanske hjørne i dag, men det skal handle meget lidt om afgåede og nyindsatte POTUS’er - dem kan du læse om så mange andre steder.
Det skal i stedet handle om den musik, Bidens indsættelse var svøbt ind i. Ikke så meget US Marine Band, men mere de “household names”, der lagde vejen forbi den ikoniske begivenhed - og hvorfor de gjorde det.
Husk at anbefale Muzak til nogen, du kender. Så kommer der liiiige lidt bedre balance i universet. Har jeg hørt.
God læselyst
Mads Oddershede
1. Kort nyt
Den engelske kæmpe-festival Glastonbury aflyser for andet år i træk på grund af coronavirussen. Det skal godt nok blive spændende, om Roskilde Festival bliver nødt til at gøre det samme.
Olivia Rodrigos debutsingle “drivers license” (som du kunne blive klogere på i sidste uges Muzak) debuterede på førstepladsen på Billboard Hot 100 og bibeholder pladsen denne uge. Ikke overraskende når man har set modtagelsen på streamingtjenesterne osv., men det er alligevel utroligt imponerende af den 17-årige sangerinde.
2. Hvem vil ikke svøbes ind i stjerner og striber?
Det var en mand med en cowboyhat, der var den modigste musiker onsdag den 20. januar.
Garth Brooks har med 157 millioner solgte albums sit på det tørre, men den amerikanske countrysanger var den eneste musiker ved Joe Bidens indsættelse, som havde - eller rettere sagt har - et ben i den republikanske lejr.
Country-musik er bare musik, der taler til republikanske segmenter i højere grad, end moderne pop-toner eller autotunet rap. Det er musik til lastbilens anlæg, til svingdørssaloonen og til verandaerne badet i tung sol over Midtvesten. Og den slags musik er ganske enkelt voldsomt populær (hvorfor man også kan finde andre musikgenre bevæge sig over mod countryen, men mere om det en anden dag).
Derfor er Brooks også mere populær hos republikanske vælgere end demokratiske.
Eller det var han, indtil han spillede “Amazing Grace” ved Bidens indsættelse.
Her faldt hans popularitet hos republikanerne faktisk så meget, at han i denne undersøgelse fra Morning Consult, som er foretaget efter indsættelsen, endte med at være mere populær hos demokraterne end republikanerne.
Om republikanerne havde glemt, at Brooks også havde spillet til Obamas indsættelse i 2009, og at han lod være med at dukke op ved Trumps ditto i 2017, fremgår ikke af undersøgelsen.
Nå, men hvorfor er det interessant at se på, hvorfor Garth Brooks’ popularitet hos amerikanerne Bidens indsættelse?
Fordi det siger noget om, at det rent faktisk betyder noget for folk, om en given musiker stiller sig op ved siden af landets præsident eller ej.
Den 58-årige country-megastjernes budskab i forbindelse med hans optrædelse ved Biden og Harris’ indsættelse var, at det med udskiftningen i Det Hvide Hus også var tid til mindre splittelse i det voldsomt splittede land.
“Dette er ikke et politisk statement. Det er et statement om forening,” sagde Brooks om sin egen optræden.
Der er nok i højere grad end nogensinde mulighed for, at Brooks støder nogle republikanere fra sig ved at optræde i sammenhæng med demokrater, men spørgsmålet er, om nettoregnskabet ikke ender med at være positivt for ham alligevel.
Som Morning Consults meningsmåling viste, så endte han for det første med at få flere demokratiske supportere, og så er der de mange millioner af mennesker udenfor landets grænser, det jo også er værd at tælle med. De kan også købe hans plader, streame hans musik og købe billetter til hans koncerter (når det igen kan lade sig gøre).
Det er måske en kende kynisk at kalde det kalkuleret fra Brooks, for han mener da ganske givet, at USA har brug for at være mindre splittet. Men når han har siddet i sin gyngestol, tygget på halmstrå (det forestiller jeg mig, country-sangere gør) og grublet over, om han skulle optræde ved en af de mest sete begivenheder i verden, så endte valget nok ikke med at være vanvittigt svært.
Det samme gælder for resten af det entourage af a-liste-navne, der optrådte ved begivenheden.
Lady Gaga hjalp Joe Bidens kampagne i svingstaten Pennsylvania, mens hun også tidligere har optrådt i sammenhæng med USA’s 46. præsident i en kampagne mod seksuelle overgreb. Derfor var det ikke ligefrem overraskelse, at hun skulle synge nationalsangen.
Jennifer Lopez talte direkte til det spansktalende mindretal i USA, da hun optrådte ved indsættelsen, mens navne som Katy Perry, Demi Lovato, Justin Timberlake, Jon Bon Jovi og Bruce Springsteen efterfølgende lod sig svøbe ind i Biden og Harris’ budskab om et forenet USA ved “Celebrating America”-showet.
Et budskab, der ikke deles af alle amerikanere, men alligevel rigtig mange af dem (Biden vandt jo valget for pokker), ligesom det også ses på med positive øjne i mange andre egne af den vestlige verden.
Det er ikke ligefrem første gang, at en amerikansk præsident er fremturdet med et budskab om sammenhold, men der har formentlig aldrig været et bedre tidspunkt for musikalske megastjerner at blive en del af præsidentens narrativ.
Og derme… Hvaffor' noget? Hvad vil du have? En danskervinkel?
Øh, okay så.
Det er jo altid sjovt at sammenligne os med amerikanerne, men giver det overhovedet mening i denne sammenhæng?
Nu kan man jo ikke blive præsident i Danmark (det ved du, enten hvis du har fulgt med i samfundsfag eller set 3. afsnit i 5. sæson af Klovn), og når vi får os en ny statsminister, er det ikke en festdag på samme måde.
Det tætteste, vi kommer på det, er nok, når Dronning Margrethe II eller Pingo fejrer fødselsdag, og der er arrangeret musikalske indslag; her tapper musikerne også ind i et budskab, fejringen af monarkiet, som en overvejende del af befolkningen tilslutter sig.
Der er nogle mellemregninger, der er taget ud af sammenligningen, som ikke gør den så en-til-en med indsættelsen af en amerikansk præsident.
Om ikke andet giver det anledning til at runde af med dette skønne klip, hvor L.O.C. genbesøger dengang, han optrådte for kronprinseparret i 2004.
3. Anbefalinger
Kesi, Sivas, Hans Philip, Karl William, Kidd og Lord Siva er alle en del af “Madholdet”, et nyt program på TV 2, hvor de seks musikere, som har det til fælles, at de ikke kan lave mad, besøger folk, der er rigtig gode til at lave mad sammen med deres ven Delfi, der er en slags vært på programmet. Det er hyggeligt, og så går det i øvrigt godt i spænd med en af forudsigelserne (den første) for musikåret 2021 i Muzak #18.
Jeg er faldet over en YouTube-kanal, der på en eller anden måde har fået adgang til en god portion Post Malone-sange, som af den ene eller anden grund ikke er blevet udgivet. Jeg synes, det ville være underligt at anbefale leakede sange, men til gengæld giver det mig anledning til at anbefale “Hollywood Dreams”, der i mine ører er den bedste sang på Postys første mixtape “August 26th”.
Mere var der simpelthen ikke til dig denne gang. Hold dig munter indtil næste tirsdag!
- Mads