#14 Mød manden bag verdens mest populære julesang
"All I Want For Christmas Is You" er soundtracket til millioner af menneskers jul, men hvordan blev hittet egentlig skabt? Og hvorfor er nummeret stadig så vanvittigt populært?
Hej på denne sidste dag, inden Danmark (mange steder) for alvor går i vinterhi for coronaen.
Vordingborg IF’s førstehold ligger i øjeblikket i Danmarksserien. Hvis der en dag pludselig blev spillet Champions League-fodbold på deres stadion, ville det være en pænt stor ting.
Sådan en dag kan man godt sige, at Muzak oplever lige nu.
Dette ydmyge nyhedsbrev byder nemlig på et interview med en dobbelt Grammy-vinder!
Det er ikke en dansker, du skal møde, men derimod en amerikaner, der er født i Brasilien af russiske forældre, og som har været med til at skabe det mest populære julenummer på kloden i øjeblikket.
Rundtosset? Der skal nok komme styr på dit indre øre efter kort nyt.
God læselyst!
Mads Oddershede
1. Kort nyt
Spotify har udgivet “2020 Wrapped”-oversigten, hvor vi kan se, hvad vi har lyttet mest til i år. Udover at være gennemført og sjovt, er “Wrapped”-gimmicken også det bedste marketing-trick, jeg kan komme på på stående fod; dels får Spotify sine brugere til at reklamere gratis for platformen ved, at de deler en oversigt over, hvad de har lyttet mest til, og dels får Spotify gjort sin massive dataindsamling om dets brugere til noget nuttet og jovialt. Var du i øvrigt med, da Muzak tog en tur ind i streamingtjenestens maskinrum?
Spotify har i samme ombæring løftet sløret for de mest lyttede kunstnere på platformen herhjemme, samt hvilke sange vi har lyttet mest til. Den mest populære kunstner har et navn, der rimer på “Villig”, mens den mest streamede sang handler om lys, der blænder - få overblikket her.
YouTube vil selvfølgelig også være med og har udgivet en top 10 over mest sete musikvideoer (i USA), mens Billboard også har opridset, hvad der blev lyttet mest til i 2020.
Crocs har annonceret deres femte Post Malone-kollektion! Der er desværre ingen butik, jeg kan slå et telt op ude foran og dermed sikre mig et par i størrelse 44, men jeg må sidde klar foran skærmen i morgen klokken 14.00.
Jeg overvejede, om jeg skulle smide nyheden om, at al kulturliv lukkes helt ned i 38 af landets kommuner, op øverst, men de nye coronarestriktioner er nok ikke gået din næse forbi.
2. Walter er far til Mariah Careys julehit: “Ingen havde nogen anelse om, at det ville blive ved og ved”
Fingrene ramte tangenterne for første gang, da Walter Afanasieff var bare tre år gammel. Året efter fik han sin første lektion i at spille på det ædle instrument.
Det viste sig at være rigtig godt set af Walters forældre, for i dag kan den 62-årige producer og sangskriver kalde sig dobbelt Grammy-vinder (og nomineret til 13 andre, tilsvarende statuetter) og medskaber af verdens mest populære julehit - Mariah Careys “All I Want For Christmas Is You”.
Og så siger internettet i øvrigt, at han er god for omkring 100 millioner dollars.
En ganske stor portion af de moneter kan tilskrives den julesang, han skabte sammen med Carey i 1994. Sangen har indtjent mere end 60 mio. dollars i royalties, og bliver ved med at være hyperpopulær hver eneste december - og dermed indtjene endnu flere gysser.
Walter Afanasieff er ikke et navn, som er specielt velkendt uden for musikerkredse, og hans storhedstids var, som han selv siger, da også i de glade 1990’ere, hvor han var med til at skrive og producere 14-15 hits, som strøg til tops på Billboard Hot 100.
Da jeg snakker med Walter, er han ikke helt sikker på, hvor mange nummer ét hits, han egentlig har været med inde over, men sidst han tjekkede, “var det vist 14,” som han siger, da jeg fanger ham over Skype fra hans hus i Los Angeles.
“Men måske er det 15,” tilføjer han.
Tilbage til det med klavertimerne til Walter, for det er ikke helt ligegyldigt. De betød nemlig, at klaveret blev instrumentet, han sværgede til, da han voksede op.
Vi spolerer hurtigt forbi detaljerne i hans opvækst, som blandt andet byder på et tidligt exit fra college, da han flytter med sine forældre til Bruxelles i et par år, samt en årrække med spillejobs på barer i Los Angeles.
I stedet hopper vi ned et sted omkring 1982-83. Her møder Walter Afanasieff jazz-violinisten Jean Luc Ponty, der hyrer ham til at spille keyboard, og det giver ham en vej ind til en lang række folk i musikbranchen, som han ender med at sidde og komponere og skrive for - og i slutningen af 1980’erne er en af dem en ung kvinde ved navn Mariah Carey.
Mariah Carey står over for at skulle udgive sit debutalbum, som bærer samme navn som hende selv, og her bliver Walter hevet ind til at producere en sang, der ender med at hedde “Love Takes Time”.
Den sang ender med at gå nummer 1 på Billboard Hot 100.
Og så er Walter Afanasieff ellers for alvor i gang.
I årene, der kommer, producerer han også sange for navne som Michael Jackson, Celine Dion og Savage Garden - men nu spoler vi frem til den sang, som det handler om. Den julesang, som bliver streamet mest i Danmark og hele verden ifølge Spotify, “All I Want For Christmas Is You”.
Året er 1994.
Kan du tage os tilbage til dengang, du og Mariah Carey skrev “All I Want For Christmas Is You”. Hvordan var processen?
“Ja, jeg har fortalt om denne proces i 25-26 år nu. Det er hvert år, der er en anledning til at fortælle den,” indleder Walter Afanasieff med en tonering, som hverken lyder begejstret eller træt, men bare professionel.
“Historien er, at vi besluttede at lave et julealbum sammen med Sony og Columbia Records tilbage i 1993-94. Vi var meget succesfulde på det tidspunkt med vores musik. Mariah var ekstremt succesfuld. Dengang udgav artister som regel ikke julesange eller -album, medmindre de var nået hen imod slutningen af deres karriere, men Mariah besluttede sammen med sit pladeselskab at lave et julealbum,” fortæller Walter Afanasieff.
Han indskyder, at der egentlig ikke var noget enormt fokus på, at julesangene skulle smadre Billboard-charten.
“Julesangene kom fra hjertet og var ikke fokuseret på at ramme hitlisterne. Noget af det er gospel, noget er gammel rock, noget er nærmest klassisk musik. Det er en meget broget samling af sange.”
Og nu kommer grunden til, at indledningen blev indledt med, at Walter lærte at spille klaver i en meget ung alder.
“Vi var i det hus, som Mariah og hendes mand boede i dengang. Der var et klaver i stuen, hvor vi sad og udviklede sangene. Mariah ville gerne lave tre helt nye sange til albummet (der også bestod af syv covernumre red.),” siger Walter Afanasieff og fortsætter.
“Den ene sang var en ballade, som endte med at hedde ‘Miss you most (At Christmas Time)’. Den var i stil med nogle af de ballader, vi havde skrevet sammen tidligere - ‘Hero’ eksempelvis. Den anden julesang skulle være mere religiøs, og det førte til, at vi skrev ‘Jesus Born on This Day’.”
“Mariah ville så lave noget mere livligt og op-tempo med den tredje julesang. Jeg begyndte at spille en lille idé, jeg havde, på klaveret, og så byggede vi videre ud fra den.”
“Jeg har altid holdt fast i, at fordi min venstre hånd på klaveret fastholdte baselinen, gav det hende gnisten til melodien til verset. Vi gjorde det på den måde, at jeg spillede noget, som så inspirerede hende til at synge noget, hvilket så inspirerede mig til at forsøge en ny akkord, og det inspirerede så igen hende til at synge noget andet. Det var nærmest en slags tennis, vi spillede.”
“Derefter tog jeg hjem og optog sangen. Al musikken, du hører på sangen, er noget, jeg lavede på computeren. Kun Mariahs vokal og korsangen er ægte. Undervejs i redigeringen talte vi over telefonen. Her vendte hun noget af teksten med mig og spurgte mig, om jeg kunne lide nogle af elementerne i teksten. Det var et meget ægte partnerskab,” fortæller Walter Afanasieff om samarbejdet med verdensstjernen.
Muzak er gratis at abonnere på. Hvis du ikke allerede gør det, kan du gør det lige her.
De to har dog ikke længere kontakt i dag. Kun en enkelt gang inden for de sidste 10 år har de været i telefonisk kontakt, fortæller Walter Afanasieff.
Historien om hittet stod længe rent og velfortalt, men for 10 år siden begyndte Mariah Carey pludselig at turnere med en ny historie om sangens oprindelse. I den nye version er hun selv kommet på idéen til sangen, da hun som lille pige sad foran sit Casio-keyboard - i Careys nye version har Walter Afanasieff altså ikke har haft den afgørende rolle i udviklingen af sangen, som han netop har fortalt om - og som han i øvrigt fortsat er krediteret for.
“Vi har skrevet mange smukke sange sammen, som vi aldrig har skændtes over. Men for omkring 10 år siden besluttede hun at fortælle verden, at hun havde skrevet sangen selv, hvilket er absurd. Hun kan ikke spille klaver eller skrive musik, hun synger kun og skriver tekster. Hun og jeg har lavet sangen sammen 50/50,” fortæller Walter Afanasieff.
“Jeg har prøvet at lede efter rationalet bag, men kan ikke finde det. Jeg har ikke noget forhold til hende længere og har ikke arbejdet med hende i mere end 20 år, men at hun halvvejs igennem vores rejse med sangen pludselig valgte at fortælle historien på en anden måde, gør, at jeg hvert år har en bittersød jul.”
Og det er ret hård kost, fortæller Grammy-vinderen.
"Der er folk, som skriver til mig og truer mig og min kone og børn. Der er folk, som ikke tror på noget af det, jeg siger. De tror, jeg har stjålet sangen fra Mariah og tager kredit for noget, jeg ikke har lavet, hvilket ikke er sandt."
Ingen af parterne i sagen har dog lagt sag an mod den anden, og ud over de divergerende fortællinger er der altså kun krediteringerne at gå efter.
Walter Afanasieff taler flere gange under interviewet meget rosende om Mariah Carey og hendes talent og udtrykker sin store taknemmelighed over at have arbejdet sammen med hende i sin tid - men at han ganske enkelt ikke forstår hendes behov for at fortælle en anden historie om, hvordan sangen blev til.
Kan du lide det, du læser, skulle du næste anbefale det til en ven.
Hittets skabelsesberetning er altså gået fra at være sød og finurlig til at være konfliktfyldt og halvbøvlet. Det ændrer dog bestemt ikke på, at sangen er et gigantisk hit.
Bing Crosbys “White Christmas” er fortsat den bedst sælgende julesang nogensinde med over 50 mio. solgte eksemplarer, men sidste år viste “All I Want For Christmas Is You”, hvorfor den er berettiget til at blive kaldt verdens mest populære julesang, som jeg har gjort i overskriften til dette nyhedsbrev.
Den gik nemlig nummer 1 på Billboard Hot 100 i december.
Dermed slog sangen også rekorden for længst tid mellem udgivelsestidspunktet (som var i november 1994) og tidspunktet for, hvornår den indtog førstepladsen på den prominente hitliste (december 2019).
Men hvorfor? Hvad er det, der gør lige præcis Mariah Careys julehit så utroligt populær - stadigvæk?
Udover at der er blevet kastet masser af marketingkroner efter sangen, som New York Times beskriver, så er sangen også enormt populær på streamingtjenesterne.
Med 5,9 mio. daglige plays på Spotify i øjeblikket - og 779 mio. plays i alt - er “All I Want For Christmas Is You” klart den mest populære sang på streamingtjenesten. På YouTube har hittets originale musikvideo også rundet 665 mio. visninger.
Walter Afanasieff peger på flere elementer som grundstenene til sangens staying power.
“Det kan ikke lade sig gøre for os mennesker at forudsige fremtiden, men for at forklare det på en simple måde, så vidste vi kun, at vi lavede en sjov julesang, som vi ikke anede ville blive et hit. Måske forventede vi, at det ville blive en populær sang den første jul, men ingen havde den fjerneste idé om, at den bare ville blive ved og ved,” siger han og fortsætter.
“Det, som jeg tror gør sangen så populær i verden, er, at den er meget catchy og meget særegen i sin lyd. Den minder folk om en ældre sang, mens der samtidig er noget usædvanligt og unikt over den.”
“En del af det er selvfølgelig hendes (Mariahs red.) stemme, det er den dominerende faktor. Den måde, hun synger sangen på med sine harmonier og så videre, er meget tillokkende og tilfredsstillende at lytte til.”
“Derudover er det også en meget sjov sang, der nærmest er blevet til en julehymne,” tilføjer han.
Nu har sangen også fået en stor rolle i folks nostalgiske tilbageblik på julen, påpeger Walter Afanasieff.
“De nye julesange, som vi ser udkomme hvert år, bliver aldrig så populære som dem, vi har hørt hele livet. Når vi lytter til ‘White Christmas’ eller Nat King Cole eller sådan noget, så minder det os om, at det er jul. Og ‘All I Want For Christmas Is You’ blev en af de sange, som folk gerne vil høre, og som minder dem om forrige jul og julen før den. Den er blevet meget genkendelig.”
“Her i USA kalder vi det julekanonen. Nogle folk tror, at den allersidste sang, som kom med i denne julekanon, er ‘All I Want for Christmas Is You’, og at døren nu er lukket. At det nærmest er umuligt for en ny julesang nogensinde at blive så populær som denne,” siger Walter Afanasieff.
Han køber dog ikke helt selv påstanden om, at kanonen er lukket, og at det ikke kan lade sig gøre at komme ind.
Men, påpeger han.
“Når vi holder jul, har vi heller ikke lyst til at spise en ny hovedret hvert år. Der vil vi have det samme. Det samme gælder for musikken. Derfor hører man meget sjældent, at en helt ny julesang er folks favorit,” slutter den Grammy-vindende sangskriver og producer, der i øjeblikket arbejder på Barbara Streisands nye album.
Walter Afanasieff har også en lang række andre jern i ilden, heriblandt et akademi for musiktalenter, mens han for nyligt også lagde sidste hånd på Niel Diamonds nyeste album, der udkom i midten af november.
Men han bliver nok aldrig færdig med at snakke om “All I Want For Christmas Is You”.
Og det gør vi heller ikke.
3. Anbefalinger
Gaffa er dykket ned i, hvem der uddeler DMA-priserne, og det viser sig at være en komité bestående af blot seks personer. Læs artiklen, og døm selv, om det er problematisk
Chris Brown og Young Thug har fået lavet en meget ambitiøs musikvideo til “City Girls”, en sang, som er at finde på deres fællesalbum, “Slime & B”. Det kan noget, når der virkelig bliver lagt kræfter i billedsiden til en sang.
Duoen Statisk har stadig kun udgivet singlen “Højhus”, men efter at have set denne live-udgave af sangen, kan jeg levende forestille mig, at de bliver en stor oplevelse at se live, når det engang bliver muligt.
That’s it for denne gang. Det er skæppeskønt, du læser med, og hvis du ikke har gjort det endnu, så anbefal Muzak til nogen, du kender.
- Mads Oddershede