#6 Sigurd Barrett overtog internettet i et glimt, men er snart klar til at gøre det med fuldt overlæg

Pilfingerdansen, der er kendt fra Sigurds Bjørnetime, gik i sidste uge viralt og satte Sigurd Barrett på Spotify-landkortet. Snart er Barrett klar til for alvor at folde sig ud på det store internet.

Flip-flap-fluppe-bippe-blop!

Jeg er ikke den eneste, der har flippe-flappet med på Sigurd Barretts “Pilfingerdansen”-sang den sidste uges tid.

Kongen af børneunderholdning gik nemlig viralt, efter den danske sultan af Instagram Anders Hemmingsen delte en video, hvor et remix af “Pilfingerdansen” er lagt ind over en rapper, der ellers er i gang med at rappe noget helt andet.

Det er en sjov historie, som siger noget om, hvor stor en magt Anders Hemmingsen, der har mere end 1 mio. følgere, har over populærkulturen, men efter jeg ringede til Sigurd Barrett for at høre, hvad han tænkte om pludselig at finde sig selv i top 50 på Spotify, fandt jeg ud af, at der er flere ting, som ligger og ulmer under overfladen.

Mere om det senere i nyhedsbrevet.

Ugens historie er i øvrigt kommet til på baggrund af et tip fra en trofast læser. Tak til Martin for tippet, og hvis du lytter eller ser noget, du tænker, jeg skal tage op her i Muzak, så tøv ikke med at skrive til mig.

Husk i øvrigt at abonnere på Muzak, hvis du ikke allerede gør det. Du kan skrive dig op lige nedenfor. Ellers er der ikke andet tilbage end at ønske god læselyst.

- Mads Oddershede


1. Kort nyt

  • Google vil putte et shoppingcenter ind i Youtube. Ifølge Bloomberg har Google-ejede Youtube bedt sine “indholdsskabere” om at tagge og tracke produkter, der bliver vist i deres klip med en ny software fra netop Youtube. Målet er, at seerne skal kunne købe produkter direkte på platformen.

  • Johnny Nash, der skabte “I Can See Clearly Now”, er død 80 år gammel. Må reggae-pioneren hvile i fred.


2. Sigurd Barrett blandede sig med Spotify-eliten ved et tilfælde, men snart samler han for alvor sværdet op

Når blikket glider ned over Top 50 på den danske Spotify, kan man som regel få en lille idé om, hvad det er, der rykker; det kan være pop eller hiphop, som virkelig har luft under vingerne, måske har en stor kunstner netop udgivet et nyt album, eller måske ligger der pludselig julesange højt oppe på listen, og så ved man, hvilken måned man er i - hvis man lige havde smidt kalenderen væk.

Men i sidste uge kravlede en sang ind i top 50, som det var svært at tolke noget som helst ud fra.

“Pilfingerdansen - remix” er titlen på sangen, som vakte undren. Det er en sang af gode, gamle Sigurd Barrett, som optræder i utallige af hans bjørnetimer, flere af hans album, og en sang, han trofast spiller, når han er ude og optræde rundt om i landet.

Sangen har ligget på Spotify i lang tid sammen med tonsvis af andre sange fra den gæve, landskendte spillemand. Men i sidste uge entrerede den så top 50 og nåede at snige sig helt op på 29. pladsen, før den nu er nede på en 50. plads.

Jeg må indrømme, at jeg først tænkte, at sangen trendede på grund af de #Metoo-sager, som ruller i øjeblikket. En del af sangens tekst lyder trods alt “stille, stille, stille, pille, pille, pille”, men sådan hænger det faktisk ikke sammen.

"Det hele startede jo med, at jeg lavede et remix af Pilfingerdansen sammen med Halfdan E. Remixet var med på Sigurds Bjørnetime 2 tilbage i 2002, og så har den jo egentlig bare ligget der i alle de år. Og alle de børn, der er vokset op med Sigurds Bjørnetime, de er så blevet unge mennesker nu," indleder Sigurd Barrett, da jeg ringer til ham.

Han fortsætter.

"Lige pludselig lagde Anders Hemmingsen et klip ud med remixet, der var lagt over en video af en rapper, der stod og rappede. Det blev delt og set helt vildt mange gange, det gik fuldstændig viralt, og tre dage i træk lå den nummer 1 på virallisten på Spotify. Det var jo helt vildt."

“Så var der jo mange, der lige pludselig gerne ville ind og høre den på Spotify.”

“Alt det her det vidste jeg jo ikke noget om. Jeg fik bare at vide af mit pladeselskab, at nu var den kommet ind på top 200 på Spotify. Så det er jo et hit! Pilfingerdansen er blevet et hit, haha.”

"Jeg har også set, der er rigtig mange unge mennesker og børn, der ligger det ud på TikTok, hvor de danser til, og radioerne har også spillet den."

Den lidt tilfældige måde, “Pilfingerdansen - remix” er blevet et hit på betyder imidlertid en hel del for Sigurd Barretts Spotify-profil.

Da september endnu ikke var blevet oktober, havde han færre end 80.000 månedlige lyttere på musikstreamingplatformen. Det tal er nu skudt i vejret til 137.555, mens “Pilfingerdansen - remix” har rundet 300.000 afspilninger.

Og så kunne det jo slutte her. Tjuhej, Sigurd Barrett kører nu også med klatten på Spotify.

Men der er faktisk mere i det end det.

Den landskendte børnevært kalder sig selv for live-musiker - en titel, som også er ganske berettiget, eftersom han spiller omkring 200 koncerter om året - men tidligere i år kontaktede Universal Records, hans pladeselskab, ham for at høre, om der ikke skulle gøres noget ved hans musik, så det kunne få liv på de digitale platforme.

“De (Universal Records red.) kunne se nogle muligheder i mig som artist og brand i forhold til streamingtjenesterne, og de foreslog, at jeg prøvede at målrette tingene lidt mere den vej,” fortæller 53-årige Sigurd Barrett.

Det udmøntede sig i det 40 numre lange album med titlen “Børnesange Fra Sigurds Bjørnetime - Børnemusik Med Sigurd Barrett”. Alle numrene var udgivet før, men var nu samlet i en ny pakke.

Albummet blev udgivet på streamingtjenesterne den 28. april i år, hvilket ifølge Sigurd Barrett siden da har resulteret i en fordobling af hans månedlige lyttere. Altså de omkring 80.000, som nu er pustet op til mere end 130.000 med hjælp fra Anders Hemmingsen.

“Jeg har altid været af den gamle skole, hvor man trykker en CD i tusind eksemplarer, og nogle af dem kommer ud i butikkerne, og nogle af dem står ned i kælderen, og så tager jeg dem med ud og sælger, når jeg spiller koncerter. Det gør jeg sådan set stadigvæk, selv nu længe efter, at CD'en nærmest er død, og jeg sælger stadigvæk mange CD'er,” pointerer Barrett og fortsætter.

“Mange børn kan godt lide at få en signeret CD, og så har de enten en ghettoblaster på værelset, eller også kan forældrene spille den i bilen, så der er stadig et marked for det. Men det er klart, at det er forsvindende lille ved siden af streamingtallene.”

Slutter det så her? Nej. Som i bedste Robinson-stil, så bliver det endnu vildere!

Det er i hvert fald planen.

Sigurd Barrett har nemlig indspillet astronomiske 200 sange OG lavet musikvideoer til dem alle sammen (!). De sidste musikvideoer skal vist nok optages disse dage, men ikke desto mindre står der snart 200 sange med dertilhørende musikvideoer klar til at blive sendt ud under navnet “Syng med Sigurd” den 3. november.

“Nu kommer der så det her projekt, der hedder ‘Syng med Sigurd’, og det er simpelthen målrettet Spotify og de andre tjenester, mens det også kommer til at ligge på Youtube.”

“Jeg har prøvet at skræddersy udgivelsen til hele familien, så der både er noget til de voksne, til de ældre og til børnene.”

“Det unge segment, dem har jeg nok haft lidt svært ved at nå, for de fleste unge mennesker føler nok, de er vokset fra Sigurds Bjørnetime, men når de så en dag selv får børn, vil de gerne høre det igen. Pilfingerdansen har på en eller anden måde sluttet cirklen, for nu har jeg også fået de unge med,” fortæller Sigurd Barrett.

Og der er gudhjælpemig endnu en ganske interessant krølle på historien!

Det virale potentiale i Barretts pilfingerdans er nemlig ikke gået ubemærket hen i resten af musikbranchen.

“Der er flere, der har foreslået at lave remix af det, og så har jeg altså sagt ja til, at de her unge gutter må lave det,” slynger Sigurd Barrett ud, da interviewet er ved at nærme sig sin slutning.

Hans pladeselskab har dog meddelt ham, at han ikke må afsløre, hvem det er, der skal lave remixet, eller hvornår det kommer ud, udover at det “snart” kommer.

Man har lidt på fornemmelsen, at det slet ikke stopper ved 137.555 månedlige lyttere. Det skal nok blive endnu vildere for kongen af dansk børneunderholdning.

Flip-flap-fluppe-bippe-blop!


3. Anbefalinger

  • Annika Aakjær har sluppet nummeret “POP (Himlen over København)”, der er helt forrygende. Det er malerisk, vittigt og fredfyldt på én gang. Klasse.

  • Julias Moon er gået sammen igen efter fire års pause. De udsendte i fredags singlen “Drive”, som vidner om, at de bestemt ikke har glemt den fede lyd, de havde i forrige årti.

  • Soundvenue har lavet en liste over 15 nye danske rappere, du skal holde øje med. De mangler lige Donique, synes jeg, men ellers er den udførlig. Du kan i øvrigt læse mere op netop Donique i Muzak #4.


Det var såmænd dét, der var blevet plads til i denne omgang. Jeg håber, du vil læse med i næste uge, og du kan jo eventuelt anbefale nyhedsbrevet til en kammerat eller fire.

Share Muzak

Ha’ det bra!

Mads